Hvordan vælger jeg letvægtstelt?
Langt de fleste af vores telte er letvægts telte, der er lette at slå op og tage ned igen og som holder år efter år. Ligeledes har vi et mindre sortiment af familietelte til campingture og lignende, også i samme høje kvalitet.
Når du skal bruge et let telt er det væsentligt at gøre op med dig selv hvor let det egentligt skal være - for der er komprimesser der bliver gjort når et telt skal være ultralet.
En af de ting der bliver sparet på, når producenterne skal reducere vægten, er pladsen i teltet. Altså kan det nogen gange være træls at have sparet de sidste 200 gram og skal ligge ovenpå hinanden for at få 3-persons teltet til at rumme 3 personer.
Ligeledes bliver stoffet - metervaren - også meget meget tynd i de helt lette telte. Det er gedigne og gode materialer der bliver brugt og slidstyrken er i orden, men der skal naturligvis mindre til at ridse en teltdug der er halvt så tynd.
Pladsen i apsis kan også være en faktor der er værd at kigge på. Skal der laves mad i apsis, eller skal der blot stå et par støvler og en lille rygsæk?
En god udluftning er alfa og omega og findes i langt, langt de fleste telte idag. Men kig også på udluftningsmulighederne og om der er sat myggenet op for udluftningskanalerne.
Hvor højt skal vandsøjletrykket været på mit telt?
Vi er ofte vant til at det er rigtigt godt at have et højt vandsøjletryk, og det er også fornuftigt når det kommer til beklædning.
Men hvorfor virker det så næsten som om, at jo dyrere teltene bliver, jo mindre vandsøjletryk har de?
Et vandsøjletryk på 1500 mm er mere end rigeligt til at holde al vand ude af teltet. Husk på at der ikke er noget tryk på dugen ud over fra regnen selv. På en jakke kan der være skulderstropperne fra en rygsæk eller en klatresele der kan presse vand igennem - det er vi helt fri for at forholde os til på en teltdug.
Derfor er vandsøjletrykket meget lavere her, end på tøj generelt.
Jo højere vandsøjletrykket er jo lavere bliver åndbarheden også og jo mere kondens kan der skabes i teltet. Derfor er der meget lidt mening for teltproducenterne i at øge vandsøjletrykket, når først teltet er helt vandtæt.
Anvendelse af Lavvu´er.
Vi kan ikke skjule at en anden af vores store passioner er lavvuer og vi har særdeles stor erfaring i at bruge lavvuer selv. Dels til overnatningsbrug for familien og spejdergruppen og dels til at afholde seminarer for ledere. Denne sidste disciplin stiller store krav til udstyret og vores store kærlighed til samernes gamle boform har gjort at vi kender udstyret ned til mindste detalje. Har du brug for vejledning omkring lavvuer generelt og har du set dig varm på andre modeller end dem vi har til salg, er du meget velkommen til at ringe. Vi har erfaring med de fleste modeller på markedet, så vi kan formentlig råde dig omkring købet i forhold til dit behov - uanset hvor du køber den.